Rezistența la foc a grinzilor din lemn de rășinoase: Mcap

Iată mai jos un tabel care poate ajuta inginerii proiectanți de structuri să determine care este rezistența la foc al unei grinzi de lemn cu secțiunile menționate mai jos.

Practic proiectantul va stabili dacă momentul rezultat din calcul este mai mare decât cel capabil și în acel caz se consideră că secțiunea se verifică pentru timpul de expunere la incendiu aferent momentului capabil.

Determinarea momentului efectiv de calcul trebuie să țină seamă că este vorba despre o grupare excepțională de încărcare așa cum este și seismul.

Doriți să aflați mai multe despre proiectarea construcțiilor la cerința fundamentală securitatea la incendiu? Atunci înscrieți-vă la cursul susținut de ver. ing. Marius Dorin LULEA.

Vă vom oferi spre exemplu calculul pentru o grinză de planșeu cu o deschidere de 4,00m și dispusă la 0,70m interax de grinzile adiacente. Se consideră o încărcare utilă pentru gruparea excepțională de 800daN/m2, adică 8kN/m2.

Se poate vedea că grinzile de 150×300, 250×250 și 200×300 vor putea rezista timp de 45 de minute fără a fi necesară nici o protecție. Timp de 30 de minute va rezista și o grindă neprotejată din lemn de rășinoase cu secțiunea de 200×200 și timp de 15 minute va rezista și o grindă neprotejată din lemn de rășinoase cu secțiunea de 150×200 și de 100×300. Celelalte grinzi de lemn nu se vor verifica în nici o situație.

Atenție că rezistența la foc nu modifică performanța la foc iar încadrarea în grade rezistență la foc ține și de performanța la foc.

 

Curs SCENARIUL DE SECURITATE LA INCENDIU