Hale Metalice. Cum se stabilește performanța la foc pentru grinzi: sigur nu știai acest lucru.

După cum se știe performanțele la foc ale elementelor constructive depind de gradul de rezistență la foc necesar al construcției(și nu numai).

În materialul de mai jos voi exemplifica care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească elementele de acoperiș, inclusiv grinzile de susținere a panelor.

Ești interesat să îți aprofundezi cunoștințele în domeniul securității la incendiu? Participă la unul din cursurile noastre de Scenariu de Securitate la Incendiu.

În general halele metalice au o construcție destul de simplă și regulată: stâlpi, grinzi principale și pane. Uneori mai există și grinzi de planșeu și contravântuiri.

Voi merge pe cazul unei hale metalice care ar trebui să îndeplinească condițiile pentru gradul II de rezistență la foc.

Am fi tentați să spunem că stâlpii trebuie să îndeplinească condițiile pentru R120, grinzile principale de acoperiș și grinzile de acoperiș R30.

În fapt doar structuristul poate stabili ce caracteristici trebuie să îndeplinească fiecare element?

De ce? Deoarece el este responsabil și pentru că tot el cunoaște care sunt condițiile sistemului structural pe care l-a ales.

În exemplul de mai sus avem o structură cu stâlpi din beton armat încastrați în fundație. Pe acești stâlpi reazemă simplu o grindă metalică și apoi panele de la nivelul acoperișului.

Trebuie să privim totul din punct de vedere a efectului. Panele este evident că ele au condiții specifice acoperișurilor autoportante, ele neavând nici un rol în stabilitatea globală a construcției sau a oricărui alt element. Pentru grinda metalică trebuie privit efectul: ce se întâmplă dacă ea se prăbușește: va duce la prăbușirea acoperișului, deci același efect ca și prăbușirea panelor. Prăbușirea grinzilor nu afectează și celelalte elemente deoarece stâlpii din beton armat sunt încastrați în fundație și ei își mențin stabilitatea și dacă aceste grinzi colapsează. Deci grinzile, ca și panele, vor fi R30.

Aceeași situație o regăsim și mai jos doar că în loc de grinzi pline vom avea ferme.

 

Dar haideți să privim și hala de mai jos:

În acest caz se poate vedea cum că structura este cu cadre transversale rigide(cu nod rigid).

Practic nu mai este o simplă rezemare a grinzii pe stâlpi ci acestea pur și simplu conlucrează. În acest caz stâlpii s-ar prăbuși în cazul cedării grinzilor principale de acoperiș deoarece ei sunt articulați în funcție și fără grinzi își pierd stabilitate. Deoarece stâlpii trebuie să îndeplinească condiția pentru R120 atunci și grinzile de acoperiș vor trebuie să îndeplinească exact aceleași condiții, adică R120. Practic vorbim de o condiție impusă întregului cadru.

Încadrarea conform poziției de grinzi din tabelul de G.R.F. se face doar când avem grinzi de planșeu, fie ele principale sau secundare.