Case din cărămidă sau din lemn?

Case din cărămidă sau din lemn?

Cam aceasta ar fi întrebarea de pe buzele multor români aflați în căutarea unei locuințe. Voi încerca să fac o trecere rapidă prin acest subiect ținând cont de cerințele fundamentale.

Este o casă din cărămidă și beton mai rezistență decât una din lemn?

În nici un caz și acest lucru deoarece la toate construcțiile se fac calcule structurale și nu există diferențe din punct de vedere a condițiilor de rezistență impuse.

O casă de lemn corect proiectată va fi la fel de rezistentă ca și una construită din beton și cărămidă. Că face o construcție din lemn, metal, beton, cărămidă sau orice alt posibil material de construcții, toate trebuie să aibă standarde minime de rezistență conform normativelor.

Este adevărat că lemnul ca și element structural este mai puțin rezistent decât cărămida sau / și betonul, ceea ce înseamnă că secțiunile necesare vor fi cu mult mai mari. Tocmai de aceea nu se folosește lemnul pentru construcții cu mai mult de două, trei niveluri.

Lemnul mai are o problemă destul de mare: degradarea în timp sub acțiunea factorilor de mediu este cu mult mai rapidă decât în cazul structurilor din beton și cărămidă.

Este o casă din lemn mai puțin rezistență la foc decât una din cărămidă și beton?

Cu siguranță că da. Două criterii importante stabilesc performanța la foc: clasa de reacție la foc, adică dacă este incombustibil sau cât de combustibil este un element, și rezistența la foc, adică cât timp își menține performanțele.

De această dată nu se poate pune semnul egal deoarece se admit niveluri diferite de performanță.

Cărămida și betonul sunt materiale incombustibile, adică nu ard. Lemnul, chiar și ignifugat, va arde.

Mai apare o problemă: ignifugarea lemnului prezintă o durată de viață limitată undeva pe la 5 ani, în nici un caz 50 de ani. Ori proiectantul trebuie să prevadă măsuri prin care durata de viață și performanțele să fie menținute cel puțin 50 de ani. Asta înseamnă că vor fi necesare aplicări periodice ale soluțiilor de ignifugare, ori dacă elementele structurale de lemn se vor ascunde acest lucru nu va mai fi posibil.

Cerința siguranță în exploatare și accesibilitate are criterii fixe și nu contează tipul de material utilizat construcție.

Această cerinză vizează în general elemente geometrice și forme cum ar fi lățimi de holuri, uși, scări, înălțimi de nivel, trepte, inexistența pragurilor, împiedicare alunecării și căderii, ș.a.m.d..

Cu toate acestea o balustradă de lemn va ceda întotdeauna prima sub acțiunea intemperiilor naturii în fața unui parapet de beton.

Cerința igienă, sănătate și protecția mediului are de asemenea criterii fixe care nu depind de natura materialelor.

Dar noi nu discutăm de performanțe minimale.

Structurile din cărămidă asigură o mai bună izolare termică, fonică, au o masivitate și inerție termică mai mare, prezintă un comportament mai bun în procesul de reglare a umidității aerului.

Izolarea termică la construcțiile din lemn se asigură cu un material suplimentar de închidere cum e vata minerală.

Acest lucru deoarece lemnul nu se folosește decât rar ca unic material ce ar putea construi de unul singur un perete pentru delimitare.

Pe de altă parte betonul și cărămida înglobează procese tehnologice cu un consum ridicat de energie, deci emisii ridicate de CO2. Lemnul este un material natural, dar el se produce prin defrișarea pădurilor. Dar se poate afirma că o casă din lemn are consumuri energetice cu mult mai scăzute în faza de producție.

Putem vedea mai sus că există pentru fiecare element avantaje și dezavantaje.

Dar ce specialist aș fi dacă în cei 15 ani de activitate nu mi-aș fi consolidat o opinie?

Eu recomand structurile din cărămidă și beton și vă ofer și 5 motive:

a. durabilitatea;

b. izolarea fonică mai bună;

c. nu ard;

d. sunt mai greu de infestat cu rozătoare sau insecte;

e. mai ușor de executat și mai fixe sunt instalațiile prinse de structurile din cărămidă și beton.

Și vă mai ofer un motiv, dacă sunteți investori: sunt mai căutate de români și își conservă valoarea sau și-o cresc în timp.

Lulea Marius Dorin este inginer constructor, atestat verificator de proiecte și diriginte de șantier.